Hoe ontstaat zonneallergie

Zonneallergie wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor UV-stralen. UV-straling op zich is niet te zien door het menselijk oog, maar het is wel overal aanwezig waar zonlicht is. Er bestaat dus geen zonlicht zonder UV-straling. Ben je overgevoelig voor deze straling? Dan ontstaat er een zonneallergie. Wat is dit precies en hoe ontstaat een zonneallergie?

Wat houdt een overgevoeligheid voor UV-straling in?

De overgevoeligheid voor UV-straling kun je zien als een soort foutje van de natuur. UV-straling zorgt er normaal voor dat ons immuunsysteem wordt versterkt. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer de demping van het immuunsysteem achterwege blijft, reageert je lichaam op de aanwezigheid van UV-stralen. Hierbij zijn het vooral de neutrofielen en regulatoire T-cellen die op hol slaan. Dit zijn twee type cellen die  zeer belangrijk zijn voor het afweersysteem.

Ontstaan zonneallergieHoe ontstaat zonneallergie: primair of secundair?

Zonneallergie kan zowel primair als secundair ontstaan. Bij primaire zonneallergie ben je overgevoelig voor UV-straling zoals anderen overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld pollen, aardbeien of huisdieren zoals honden of katten. Bij secundaire zonneallergie is de allergie in feite een reactie op iets anders. Hierbij kun je denken aan een crème, een medicijn of een plantenextract. Blijft de crème, het medicijn of het extract achterwege, dan treedt er geen zonneallergie op. Er zijn verschillende middelen die secundaire zonneallergie kunnen veroorzaken, zoals antibiotica, sommige pijnstillers, plastabletten, harttabletten, desinfecterende middelen, kleurstoffen en zonnefiltercrèmes. Is dit bij jou het geval? Ga dan in overleg met je huisarts of er manieren zijn om zonder zonneallergie door het leven te gaan. Soms zijn er prima andere alternatieven voor deze medicatie. Rücksichtslos stoppen met voorgeschreven medicatie is geen goed idee, dus overleg dit altijd goed met je arts.

Hoe snel ontstaan symptomen van zonneallergie?

Wanneer er sprake is van een zonneallergie, kunnen de symptomen vaak al binnen twee uur na blootstelling aan de zon ontstaan.Bij mensen die extreem allergisch zijn kunnen de symptomen al veel eerder ontstaan. Er kunnen dan al binnen twee minuten zonlicht symptomen optreden. Het is ook moeilijk te zeggen hoe lang je last hebt van de symptomen. De een is er namelijk binnen een paar uur vanaf, de ander heeft en houdt er dagen last van.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Huiduitslag door de zon?

Er bestaan verschillende producten die hulp bieden bij een zonneallergie. Bekijk aanbod > (aff.)

Zonverzorging >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *