Hoe ontstaat zonneallergie

Zonneallergie wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor UV-stralen. UV-straling op zich is niet waarneembaar voor het menselijk oog, maar wel overal aanwezig daar waar zonlicht is. Er bestaat dus geen zonlicht zonder UV-straling. Ben je overgevoelig voor deze straling, dan ontstaat er zonneallergie.

De overgevoeligheid voor UV-straling is een “foutje” van de natuur: UV-stralen behoren de werking van het immuunsysteem te dempen, zodat onze afweer niet aanslaat tegen deze ‘indringers’. Blijft de demping van het immuunsysteem achterwege, dan reageert je lichaam op de aanwezigheid van UV-stralen. Hierbij zijn het vooral de neutrofielen en regulatoire T-cellen  die op hol slaan: twee type cellen die  zeer belangrijk zijn voor het afweersysteem.

Ontstaan zonneallergieHoe ontstaat zonneallergie: primair of secundair?

Zonneallergie kan zowel primair als secundair ontstaan. Bij primaire zonneallergie ben je overgevoelig voor UV-straling zoals anderen overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld pollen, aardbeien of huisdieren. Bij secundaire zonneallergie is de allergie in feite een reactie op iets anders, zoals een crème, een medicijn of een plantenextract. Blijft de crème, het medicijn of het extract achterwege, dan treedt er geen zonneallergie op. Er zijn verschillende middelen die secundaire zonneallergie kunnen veroorzaken, zoals antibiotica, sommige pijnstillers, plastabletten, harttabletten, desinfecterende middelen, kleurstoffen en zonnefiltercrèmes. Is dit bij jou het geval, ga dan in overleg met je huisarts of er manieren zijn om zonder zonneallergie door het leven te gaan. Rücksichtslos stoppen met voorgeschreven medicatie is namelijk geen goed idee.

Hoe snel ontstaan symptomen van zonneallergie?

Is er eenmaal sprake van zonneallergie, dan ontstaan de symptomen vaak al binnen twee uur na blootstelling aan de zon. Maar bij mensen die extreem allergisch zijn, kunnen zelfs al twee minuten zonlicht symptomen optreden. Hoe lang je de symptomen blijft houden, is eveneens afhankelijk van de vraag hoe zwaar allergisch je bent. De een is er binnen een paar uur vanaf, de ander heeft en houdt er dagen last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *