Soorten zonneallergie

Ook al lijken de symptomen van alle soorten zonneallergie op elkaar, de ene zonneallergie is de andere niet. Er zijn globaal gezien drie soorten zonneallergie te onderscheiden. Ieder van deze drie soorten zonneallergie ontstaat op een andere manier, hoewel het eindresultaat (roodheid, blaasjes en soms zelfs zwellingen) hetzelfde is.

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie, een vorm van zonneallergie die vaak pas tot uiting komt op jongvolwassen leeftijd. Hierbij is de UV-straling de directe veroorzaker van de symptomen. UV-licht kan weer worden verdeeld in UV-A- en UV-B-straling, waarbij B de variant is met de korte golven. UV-A-straling heeft langere golven. De zonneallergie wordt meestal veroorzaakt door de UV-A-straling.

Soorten zonneallergieAndere soorten zonneallergie

Een fotocontactallergie is een allergische reactie die eigenlijk wordt veroorzaakt door iets anders, maar waarbij het licht de ‘startmotor’ is. Met andere woorden: de allergie bestaat altijd al, maar komt pas tot uiting wanneer zonlicht de huid bereikt. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer je de verkeerde zonnebrandcrème koopt en je zonder het te weten allergisch bent voor één van de bestanddelen hierin.

De derde en laatste soort zonneallergie is gelukkig zeldzaam: solitaire urticaria. Deze vorm van zonneallergie brengt grote, jeukende, ontsierende bulten met zich mee. Deze (gal)bulten ontstaan op plaatsen waar de huid is blootgesteld aan zonlicht. Mensen die aan deze vorm van zonneallergie lijden, moeten sowieso de uren waarop de zon het felst is, vermijden.

Geplaatst in: Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *