Zonneallergie bij kinderen

Zonnecreme bij kinderenBen je een fervent zonaanbidder en mag je in de zomer graag genieten van het mooie weer? Dat is natuurlijk prima, maar houd er wel rekening mee dat je kinderen in de zon extra kwetsbaar zijn. Juist op jonge leeftijd is het belangrijk om je goed in te smeren. Dit moet je ook doen als je kind geen zonneallergie heeft. In de kindertijd flink verbranden kan op latere leeftijd namelijk ernstige gevolgen hebben, denk aan het ontstaan van melanomen. Houd er dus altijd rekening mee dat je je kinderen in de zon goed moet insmeren. Hoe kun je een zonneallergie bij kinderen herkennen?

Zonneallergie bij kinderen herkennen

Als je kind mogelijk een zonneallergie heeft, dan merk je dit als eerste aan de huid. Hier zullen zich verschillende symptomen ontwikkelen, zoals roodheid, witte blaasjes of jeukende blaartjes. In ernstiger gevallen kan ook eczeem ontstaan, schilfering en/of zwellingen. Deze symptomen hoeven niet allemaal voor te komen en ontwikkelen zich ook niet direct bij blootstelling aan zonlicht: meestal duurt het enkele uren tot zelfs enkele (maximaal twee) dagen voordat de allergische reactie zich openbaart. Hoewel de verschijnselen hinderlijk zijn, verdwijnen ze vanzelf en laten ze geen restverschijnselen achter.

Kind insmeren met zonnecremeHoe kun je een zonneallergie bij kinderen behandelen

Hoewel er kinderen zijn bij wie de zonneallergie zo ernstig is dat zij nauwelijks naar buiten kunnen, komt dit gelukkig slechts in beperkte mate voor. In de meeste gevallen is er met zonneallergie goed te leven, mits je enkele voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Zo is het verstandig om je kind langzaam te laten wennen aan zonlicht op zijn of haar huid, door hem of haar al vanaf de eerste lentestralen steeds iets langer buiten te laten spelen. Wel moet je je kind goed insmeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (aff.), bijvoorbeeld factor 50. Dit moet je sowieso al doen, ook wanneer er geen sprake is van een zonneallergie. Intense blootstelling aan de zon, bijvoorbeeld bij een wintersportvakantie, is met kinderen met zonneallergie af te raden. Is de zonneallergie ernstig, dan kan lichttherapie of behandeling met medicatie worden overwogen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Huiduitslag door de zon?

Er bestaan verschillende producten die hulp bieden bij een zonneallergie. Bekijk aanbod > (aff.)

Zonverzorging >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *