Zonneallergie door medicijnen

Ook als je nog nooit eerder last gehad hebt van zonneallergie, kan je vroeg of laat te maken krijgen met de diverse symptomen waarmee deze aandoening gepaard gaat: rode, pijnlijke blaasjes, zwellingen of jeuk. De symptomen van zonneallergie hoeven daarbij niet beperkt te blijven tot alleen die gedeeltes van de huid die met de zon in aanraking zijn gekomen. Twijfel je of je last hebt van zonneallergie, ga dan naar je huisarts. Dit is zeker aan te raden wanneer je nooit eerder last van zonneallergie hebt gehad.

Zonneallergie door medicijnen

Waarom de ene persoon wel last krijgt van zonneallergie en de andere niet, is niet bekend. Wel weet men dat ook sommige soorten medicijnen zonneallergie kunnen veroorzaken. Heb je last van zonneallergie door medicijnen, overleg dan met je huisarts of je medicatie eventueel vervangen kan worden door middelen die geen zonneallergie tot gevolg hebben. Let op: stop nooit met medicatie zonder te overleggen met diegene die deze middelen aan je voorgeschreven heeft! Je hebt er tenslotte niets aan als je van je zonneallergie verlost bent, maar je vervolgens last krijgt van een bacteriële infectie, je hart of je bloeddruk.

Zonneallergie door medicijnenMedicatie die zonneallergie veroorzaakt

Er zijn verschillende soorten medicijnen die zonneallergie kunnen veroorzaken. De bekendste hierbij zijn eigenlijk wel de antibiotica. Moet je een antibioticakuurtje slikken, bijvoorbeeld omdat je blaasontsteking hebt, dan moet je gedurende de kuur oppassen met de zon, óók als je normaliter geen last hebt van zonneallergie. Aan het einde van je kuur kun je gewoon weer de zon in.

Een ander verhaal is het, wanneer je medicatie slikt die bestemd is voor langduriger gebruik. Sommige soorten pijnstillers bijvoorbeeld kunnen ook zonneallergie tot gevolg hebben, evenals harttabletten en plastabletten. Verder zijn er middelen tegen jeuk, die daarentegen op hun beurt weer zonneallergie kunnen veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *