Is zonneallergie erfelijk?

Een grote neus, blauwe ogen, een uitgesproken ochtend- of juist avondmens zijn… Heel veel zaken, hoewel lang niet alle, zijn erfelijk bepaald. Lijdt jij aan zonneallergie en overweeg je om te proberen om een kindje te krijgen, dan vraag je je misschien af: “Is zonneallergie erfelijk?” Niet dat dat een reden moet zijn om niet aan kinderen te beginnen (zonneallergie is in veel gevallen goed te behandelen), maar omdat je graag wil weten waar je aan toe bent.

Of zonneallergie erfelijk is, hangt uiteraard om te beginnen af van de vraag waardoor zonneallergie wordt veroorzaakt. Primaire zonneallergie is immers iets anders dan zonneallergie die wordt veroorzaakt door medicijnen. Medicatie zoals plastabletten, harttabletten of antibiotica kan een allergische reactie op de zon veroorzaken, ook als je in het verleden nooit eerder last hebt gehad van zonneallergie. Deze vorm van zonneallergie verdwijnt wanneer je de benodigde medicatie niet meer slikt en is uiteraard niet erfelijk, doordat deze wordt veroorzaakt door je medicatie en niet door je immuunsysteem zelf.

Zonneallergie erfelijkIs primaire zonneallergie erfelijk?

Primaire zonneallergie is zonneallergie die niet ontstaan is door medicijnen en andere externe factoren. Je hebt dan dus zonneallergie zonder dat dit wordt “uitgelokt” door bijvoorbeeld medicatie, kleurstoffen, planten of crèmes. In dat geval zou je zeker denken dat zonneallergie erfelijk is of kan zijn. Toch is dat in de meeste gevallen niet zo. Dus ook al lijdt je zelf aan zonneallergie, dan wil dit helemaal niet zeggen dat ook jouw kinderen zonneallergie zullen ontwikkelen.

Geplaatst in: Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *