Zonneallergie symptomen

Heb je in het verleden nooit eerder last gehad van zonneallergie? Dan vraag je je misschien af of je de symptomen wel op tijd zult herkennen. Geen zorgen, ze zullen niet ongemerkt aan je voorbijgaan! Sterker nog, veel mensen met zonneallergie kunnen daar behoorlijke hinder van ondervinden, hoewel de ernst van de klachten wel per persoon kan verschillen. Ook heeft de een sneller en langer last van de zonneallergie symptomen dan de ander: iemand die lijdt aan ernstige zonneallergie, kan zelfs na een paar minuutjes in de zon al symptomen ontwikkelen! Iemand bij wie de zonneallergie minder sterk ontwikkeld is, heeft vaak een aantal uurtjes zon achter de rug voordat de eerste kenmerken de kop opsteken.

Zonneallergie symptomenZonneallergie symptomen

Het eerste symptoom van zonneallergie is een rode, vaak pijnlijke huiduitslag op de aan het zonlicht blootgestelde huid. Hierdoor lijkt het alsof je verbrand bent. Sommige mensen verwarren het hier in het begin ook mee. Verder kan je last krijgen van kleine, jeukende blaasjes. Deze blaasjes hoeven niet beperkt te blijven tot de huidgedeeltes die zijn blootgesteld aan de zon, maar kunnen zich daarentegen over het gehele lichaam verspreiden. Heb je het echt flink te pakken, dan volgen met een beetje pech ook een schilferige huid en zwellingen. Deze verschijnselen kunnen heel hinderlijk zijn en zelfs 7 tot 10 dagen aanhouden. Ga je gedurende deze periode naar de huisarts, dan zal hij of zij al snel zien dat er sprake is van zonneallergie. Wacht je totdat de uiterlijke kenmerken verdwenen zijn, dan wordt het veel moeilijker om de juiste diagnose te stellen. De aandoening laat namelijk geen restverschijnselen na, dus achteraf is er niets te zien.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Huiduitslag door de zon?

Er bestaan verschillende producten die hulp bieden bij een zonneallergie. Bekijk aanbod > (aff.)

Zonverzorging >

2 gedachten over “Zonneallergie symptomen

  1. Jane

    T is nu 2 dagen lang mooi weer in Nederland. Ik wil heel graag weten hoe het komt dat ik rode bultjes overal heb zitten.. ik smeer me gewoon in met 50.

    1. Jules

      Ik heb al 15 jaar last van zonne-allergie. En van alles geprobeerd, bij de dermatoloog geweest voor een allergietest, zoveel mogelijk nikkel vermeden (munten, blikvoer), geen parfum, geen antibacteriele zeep, sun blokkers etc. Niets hielp. Nu las ik een paar weken geleden dat iemand allergisch was voor de combinatie van aardbeien en de zon. Toevallig nadat ik zelf een heftige uitslag had gehad na inderdaad het eten van een flinke portie aardbeien. Nu al drie weken geen aardbeien, maar wel (expres) volop zon gehad. Geen buitje of blaasje meer gezien. Over een week ga ik weer eens aardbeien eten en kijken wat er gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *