Zonneallergie voorkomen

Ook voor zonneallergie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Helaas is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk kan je besluiten om vanaf de allereerste zonnestralen binnen te gaan zitten, maar is dat nu werkelijk hoe je de rest van je leven wil doorbrengen- binnen op de bank, terwijl je familie en vrienden zich vermaken op het terras, op het strand of aan het water? Waarschijnlijk ben je op zoek naar minder ingrijpender manieren om jezelf te vrijwaren van vervelende symptomen van zonneallergie, zoals jeuk en irritante blaasjes op je huid.

Juist de zon op zoeken om zonneallergie deels te voorkomen

Zonneallergie voorkomenZonneallergie kan je waarschijnlijk niet volledig voorkomen, maar gelukkig voor jou zijn er zeker manieren waarop je de symptomen binnen de perken kunt houden. Een van de belangrijkste manieren waarop je dit kunt doen, is door de zon juist op te zoeken, ook al klinkt dit tegenstrijdig- je laat je huid op die manier rustig wennen aan zonlicht, waardoor vervelende symptomen uitblijven of zich minder heftig voordoen. Natuurlijk moet je dit ‘wennen’ niet doen op het moment dat heel Nederland al in de ban van de zomer is- de zon is dan al veel te fel. Nee, start juist in de winter of aan het begin van de lente met het langzaam maar zeker aanpakken van je zonneallergie: door juist naar buiten te gaan als het zonnetje nog waterig is, hou je verschillende soorten zonneallergie binnen de perken. Je huid wordt namelijk iets dikker en daarnaast maak je pigment aan, een lichaamseigen stof om je tegen de invloed van zonnestralen te beschermen.

Langzaam opbouwen van de blootstelling aan zonlicht voldoende

Bij veel soorten zonneallergie is het langzaam opbouwen van de blootstelling aan zonlicht voldoende om vervelende verschijnselen min of meer te voorkomen, in andere gevallen zal je moeten overgaan tot drastischer maatregelen. Zo zijn er ook mensen die in het ziekenhuis behandeld worden tegen hun zonneallergie. De persoon in kwestie krijgt een soort lichttherapie, waarbij de huid wordt blootgesteld aan een speciale lichtbron. Deze behandeling werkt echter niet levenslang: je moet ‘m ieder jaar herhalen. Gelukkig heb je een redelijke kans dat je na een aantal jaar spontaan van je zonneallergie afkomt, hoewel niemand weet hoe dit precies veroorzaakt wordt.

Sommige medicijnen veroorzaken zonneallergie

MedicijnenHeb je last van zonneallergie als gevolg van het gebruik van bepaalde medicatie? Sommige medicijnen, zoals bepaalde soorten antibiotica, staan erom bekend dat ze zonneallergie veroorzaken. Zou je met deze medicijnen stoppen, dan verdwijnt ook de zonneallergie. Toch is dit geen goede manier om je allergie voor zonlicht aan te pakken, hoe verleidelijk dan ook. Wil je stoppen met je medicijnen of van medicatie wisselen, doe dit dan nooit op eigen houtje, maar overleg altijd met je huisarts of met de arts die je deze medicijnen voorgeschreven heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *