Zonneallergie voorkomen

Heb je last van een zonneallergie? Dan geldt in de meeste gevallen: voorkomen is beter dan genezen. Helaas is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk kun je besluiten om vanaf de allereerste zonnestralen binnen te gaan zitten, maar is dat nu werkelijk hoe je de rest van je leven wil doorbrengen- binnen op de bank, terwijl je familie en vrienden zich vermaken op het terras, op het strand of aan het water? Waarschijnlijk ben je op zoek naar minder ingrijpender manieren om jezelf te vrijwaren van vervelende symptomen van zonneallergie, zoals jeuk en irritante blaasjes op je huid. Wat kun je nu precies doen om een zonneallergie te voorkomen? Welke tips zijn er?

Juist de zon op zoeken om zonneallergie deels te voorkomen

Zonneallergie voorkomenZonneallergie kan je waarschijnlijk niet volledig voorkomen, maar gelukkig voor jou zijn er zeker manieren waarop je de symptomen onder controle kunt houden. Een van de belangrijkste manieren waarop je dit kunt doen, is door de zon juist op te zoeken, ook al klinkt dit tegenstrijdig- je laat je huid op die manier rustig wennen aan zonlicht, waardoor vervelende symptomen uitblijven of zich minder heftig uiten. Natuurlijk moet je dit ‘wennen’ niet doen op het moment dat heel Nederland stralend weer is. De zon is dan namelijk al te fel. Het is beter om in de winter te beginnen. Het begin van de lente kan ook als startpunt. Ga regelmatig naar buiten en zoek de zon juist op wanneer deze nog niet zo fel is.  Hiermee houd je verschillende soorten zonneallergie binnen de perken. Je huid wordt namelijk iets dikker en daarnaast maak je pigment aan. Dit is een lichaamseigen stof die helpt om je tegen de invloed van zonnestralen te beschermen.

Langzaam opbouwen van de blootstelling aan zonlicht

Bij veel soorten zonneallergie is het langzaam opbouwen van de blootstelling aan zonlicht genoeg om vervelende verschijnselen min of meer te voorkomen. In andere gevallen zul je moeten overgaan tot drastischer maatregelen. Zo zijn er mensen die in het ziekenhuis behandeld worden tegen hun zonneallergie. De persoon in kwestie krijgt dan een soort lichttherapie, waarbij de huid wordt blootgesteld aan een speciale lichtbron. Deze behandeling werkt echter niet levenslang: je moet ‘m ieder jaar herhalen. Gelukkig heb je een redelijke kans dat je na een aantal jaar spontaan van je zonneallergie afkomt. Hoe dat precies kan, weet eigenlijk niemand precies en hier worden nog veel onderzoeken naar gedaan.

Sommige medicijnen veroorzaken zonneallergie

MedicijnenHeb je last van zonneallergie als gevolg van het gebruik van bepaalde medicatie? Sommige medicijnen, zoals bepaalde soorten antibiotica staan erom bekend dat ze zonneallergie veroorzaken. Zou je met deze medicijnen stoppen, dan verdwijnt  in de meeste gevallen ook de zonneallergie. Toch is het niet altijd verstandig om zomaar met je medicatie te stoppen. Wil je dit wel, doe dit dan nooit op eigen houtje, maar overleg altijd met je huisarts of met de arts die je deze medicijnen voorgeschreven heeft. Hij of zij kan dan kijken of er betere alternatieven zijn.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Huiduitslag door de zon?

Er bestaan verschillende producten die hulp bieden bij een zonneallergie. Bekijk aanbod > (aff.)

Zonverzorging >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *